Zwangerschap
Zwanger zijn en het krijgen van een kindje is een unieke gebeurtenis. Het zal waarschijnlijk één van de belangrijkste en intenste momenten in je leven zijn. Er gaan grote veranderingen plaatsvinden en iedereen ervaart dat weer anders. Je wil graag goed voorbereid zijn op wat komen gaat. Als verloskundigen zijn wij opgeleid om jou en je partner zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen bij die voorbereiding. Wij dragen zorg voor de medische controles tijdens je zwangerschap, je bevalling en je kraambed. Ons uitgangspunt is dat zwangerschap en geboorte natuurlijke gebeurtenissen zijn, waarbij wij graag verloskundige zorg bieden die aansluit op jouw behoefte en die van je partner. Goede begeleiding, zorg afgestemd op jullie wensen met tijd en aandacht voor jullie.
Welkom bij verloskundigenpraktijk EVA
Verloskundigenpraktijk EVA is een gezellige, kleinschalige praktijk met jarenlange ervaring in Ede en omgeving. In onze praktijk zijn wij werkzaam met een vast team van verloskundigen en een praktijkassistente. Wij vinden het belangrijk dat jullie ons tijdens de zwangerschap allemaal een paar keer zien op het spreekuur, zodat jullie ons leren kennen en wij jullie. Afhankelijk van het dienstrooster zal één van ons de bevalling mogen begeleiden.
Zo verloopt jouw zwangerschap
Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel, zowel in je lichaam als in je leven. Elke dag komt de geboorte van je kindje dichterbij, wat gepaard gaat met een scala aan emoties en voorbereidingen. Elke zwangerschap verloopt anders, toch is het goed om te weten wat je ongeveer kan verwachten. Hierom hebben we een tijdlijn opgezet zodat jij beter geïnformeerd bent en wat je in elke fase moet regelen. Zo kun je deze bijzondere periode zo soepel mogelijk laten verlopen. Vergeet niet om ook tijd te nemen voor jezelf en te genieten van de mijlpalen onderweg.
Tijdlijn controles
Hoe ziet het reguliere controleschema eruit?
4-6 weken
Aanmelden
Gefeliciteerd! Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Je bent van harte welkom om bij ons een afspraak te maken voor de eerste controles. Je kunt je bij ons aanmelden via deze site. Onze assistente zal contact met je opnemen na het ontvangen van het aanmeldformulier.
Als je nog niet begonnen was met foliumzuur en vitamine D is het goed dit alsnog te starten.
Sommige vrouwen merken al dat hun lichaam aan het veranderen is. Dit kan gepaard gaan met gevoelige borsten, misselijkheid en vermoeidheid. Dit verschilt per persoon.
7-8 weken
De eerste afspraken
De eerste afspraken plannen we rond de 7-8 weken. Je hebt de mogelijkheid om een vroege echo bij ons in te plannen, dit is een inwendige echo. We willen bij deze termijn ook de intake doen. Bij de intake willen we veel over jou/jullie gezondheid weten om een persoonlijk zorgplan voor je te kunnen maken. Bij de intake zullen we ook in gesprek gaan over verschillende onderzoeken in de zwangerschap.
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op deze afspraak willen we je vragen om een vragenlijst in te vullen. Deze wordt meegestuurd bij de intake bevestiging.
10-12 weken
Termijnecho
Tussen de 10-12 weken plannen we de termijnecho in. Dit is een uitwendige echo om de uitgerekende datum vast te stellen. Bij deze echo meten we het kind van het hoofd tot aan de billen, je ziet op deze echo al echt de vormen van een mensje. Ook verwachten we dat het kindje gedurende de echo af en toe wat bewegingen laat zien.
Het is van belang om tussen deze termijn een uitgerekende datum vast te stellen om een betrouwbare meting te kunnen maken. Ook goed om met een volle blaas naar de afspraak te komen.
Weetje: Uiteindelijk wordt maar 4-5% van alle kindjes op de uitgerekende datum geboren.
16 weken
Controle & regelzaken
Rond de 16 weken kom je voor het eerst op een ‘standaard controle’. Dit betekent dat we vanaf dit moment bij iedere controle je bloeddruk willen meten, naar de groei van de buik voelen en ook naar het hartje van jullie kindje luisteren.
Naast deze controle bespreken we ook je bloeduitslagen en geven we informatie over de 22 weken prik (kinkhoestvaccinatie).
Heb je de kraamzorg al geregeld? En hebben jullie al na gedacht over de plaats van bevalling of welke voeding jullie kindje zal krijgen?
20 weken
Op de helft
Rond 20 weken zwangerschapsduur kom je bij ons op controle. Vaak is dit de periode dat je je fijn voelt, weinig klachten hebt en meer energie hebt.
Vaak begint rond deze termijn de zwangere buik naar voren te komen en meer zichtbaar te zijn. Dit hoeft niet bij iedereen al aanwezig te zijn. Ieder lichaam groeit op haar eigen manier. Aan de buitenkant is het niet te beoordelen hoever iemand zwanger is.
24 weken
Welke voeding wil ik geven?
Je staat nog midden in je zwangerschap, maar toch is het fijn om alvast voorbereid te zijn op de komst van jullie kindje. Weten jullie al welke voeding jullie willen gaan geven?
Bij deze afspraak plannen we extra tijd in om met elkaar te praten over jullie gewenste voeding en wat je kunt verwachten in de kraamtijd. Wij vinden het van belang dat je een keuze maakt die past bij jullie gezin.
Wens je borstvoeding te geven? En wil je hier nog meer informatie over? Kom dan naar onze borstvoedingsavond, tijdens deze avond vertelt lactatiekundige Els Hardeman jullie alles rondom borstvoeding.
27 weken
Kindsbewegingen
Waarschijnlijk voelen jij en je partner jullie kindje al een paar weken bewegen. Misschien heb je al een ritme kunnen ontdekken, of merk je vooral in rust dat je bewegingen waarneemt.
Vanaf deze termijn is het van belang dat je iedere dag kindsbewegingen voelt, meerdere keren per dag. Twijfel je over het voelen van jullie kindje, ga dan eerst even rustig op je linker zij liggen. Dit vinden de meeste kinderen een fijne positie. Heb je geen bewegingen gevoeld, bel dan met de dienstdoende verloskundige.
30 weken
Vingerprik
In de zwangerschap neemt jouw bloedvolume toe, hierdoor zakt ook het ijzergehalte in het bloed. Dit is een normaal verloop. Bij 30 weken is dit op het laagste punt. Daarom vinden we het belangrijk om dit te controleren, dit doen we middels een vingerprik bij ons op de praktijk.
Tevens krijg je bij deze termijn van ons een email om alvast na te gaan denken over je bevalwensen. Deze wensen bespreken we graag de volgende controle.
33 weken
Geboortewensen
De bevalling komt nu steeds dichterbij. Dit merken de meeste vrouwen ook in hun hoofd, dat ze steeds vaker nadenken over hun eigen wensen. Bij 33 weken bespreken we graag op de controle jullie wensen rondom de bevalling. Of je nu op eigen wens in het ziekenhuis wil bevallen of thuis, het is van belang dat je kiest wat past bij jou en je partner. We helpen jullie graag om een voor jullie passende keuze te maken.
Daarnaast bespreken we wanneer je ons moet bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is.
35 weken
Liggingsecho
Als verloskundigen vertrouwen we eigenlijk altijd op onze handen, als we naar de ligging van een kindje voelen. Toch vinden we het bij deze termijn fijn om met zekerheid te kunnen stellen dat het hoofd van jullie kindje beneden ligt. Daarom maken we de liggingsecho. Hier hopen we een hoofdligging te bevestigen en kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater. Natuurlijk proberen we ook nog een mooi plaatje te schieten van het snoetje van de kleine.
Als jullie kindje in stuitligging ligt, is dit een mooie termijn om na te denken over de vervolgopties.
37 weken
Uitgerekende Periode
Vanaf 37 weken gaat je uitgerekende periode in. Dit betekent dat je vanaf nu bij ons mag bevallen. Mocht je de wens hebben om thuis te bevallen, dan is dit vanaf nu ook veilig.
Vanaf nu vinden we het fijn om jou en je baby wekelijks te controleren.
38 weken
Lijntekening
Als verloskundigen voelen we met onze handen precies hoe jullie kindje ligt. Maar soms is het voor jullie moeilijk hier een duidelijk beeld van te krijgen. Daarom bieden we de mogelijkheid om bij 38 weken een lijntekening op je buik te laten teken. We tekenen dan met oogpotlood de ligging van je baby op je buik.
39-40 weken
Laatste loodjes
De laatste loodjes wegen het zwaarst. Nog even volhouden! Vaak beval je van je eerste kind tussen de 40 en 41 weken.
Bij 40 weken doen we nog een laatste controle op de praktijk. Als de uitgerekende datum verstreken is gaan we het op de controle hebben over wat als je overtijd loopt.
41-42 weken
overtijd en nu?
Misschien had je al bedacht om met jullie baby in bed te liggen en te genieten van je kraamtijd. Jullie kleintje denkt daar alleen anders over.
Vanaf 41 weken loop je overtijd. Er is dan de mogelijkheid om de vliezen te strippen. Dit kan alleen als je al iets ontsluiting hebt. We kunnen in samenspraak een moment afspreken om jullie thuis te bezoeken. Tijdens dit bezoek doen we de standaard controles van de zwangerschap, zoals hartje luisteren en bloeddruk meten. Daarnaast kunnen we, indien gewenst, tijdens een inwendig onderzoek voelen of strippen van de vliezen mogelijk zou zijn.
Meer informatie
Lees hier wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap.
Zwangerschapsklachten
Zwangerschapsklachten ontstaan door veranderingen in je lichaam door hormonen, de groei van de baarmoeder en het gewicht van je baby. Elke zwangerschap is uniek, dus ervaringen en klachten verschillen. Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende klachten met tips en advies.
Voeding en leefstijl
Een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap is cruciaal voor jou en je kind. Eet gevarieerd, verdeel maaltijden over kleinere porties, kies voor verse producten, en let op hygiëne in de keuken. Vermijd roken, alcohol en drugs ten alle tijden tijdens de zwangerschap voor de gezondheid van jou en je kindje.
Seksualiteit
Seksualiteit en zwangerschap zijn nauw verbonden. Tijdens en na de zwangerschap kunnen veranderingen optreden in je seksuele leven. Je behoefte aan seks kan toenemen of afnemen. Ook de lichamelijke beleving van seks kan veranderen door lichamelijke, relationele en praktische veranderingen.
Regelzaken
In de eerste helft van de zwangerschap zijn er enkele belangrijke zaken te regelen. Informeer je huisarts over je zwangerschap en meld het aan je zorgverzekeraar. Controleer je verzekeringsvoorwaarden en regel een kraampakket, afhankelijk van je verzekering.
Prenatale onderzoeken
Prenatale screening biedt aanstaande ouders de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap onderzoek te laten doen naar mogelijke aandoeningen bij de baby. Je beslist zelf of je dit wilt. Het doel is om tijdig te informeren over eventuele risico's en handelingsopties.
Overtijd lopen
Gemiddeld gezien start je met bevallen tussen 37 en 42 weken. Bij overtijd lopen, na 41 weken, komt de gynaecoloog in beeld voor een serotiniteitscontrole. Ook wordt strippen overwogen om de bevalling op gang te brengen.
Leven voelen
Tijdens de zwangerschap voelen vrouwen hun baby meestal voor het eerst bewegen tussen 24 en 26 weken, een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling.
Bloedverlies
Bloedverlies komt veel voor in de gehele zwangerschap, vaak is dit onschuldig. Dit kan variëren van bruin tot rood bloedverlies, van druppels tot meer.
Bloedonderzoek
Bij je eerste afspraak krijg je een formulier voor bloedonderzoek mee. Dit kan bij het ziekenhuis of bij ons in het gezondheidscentrum. Belangrijke zaken die we onderzoeken zijn o.a. je bloedgroep, ijzer- en suikergehalte, en infectieziekten. Ook wordt gekeken naar rode hond en vijfde ziekte, indien relevant.
Echoscopie
De echoscopie is onmisbaar in de verloskunde. In de praktijk bieden we de eerste echo aan tussen de 7 en 8 weken zwangerschapsduur.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt je een overzicht van de veelgestelde vragen.
Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar kan wel aan te raden zijn. Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Als je een zwangerschapscursus wilt volgen is het belangrijk dat je iets kiest dat het beste bij jou/jullie past. Wij adviseren je ook je tijdig aan te melden, gemiddeld voor 26 weken zwangerschap.
Een aantal mogelijkheden zijn:
- Samen bevallen – Samen bevallen Ede/Veenendaal, Leonieke Bos Veenendaal
- Zwanger en fit – ZwangerFit Beatrixpark Ede, Zwanger en fit Outdoor Ede, ZwangerFit Bennekom
- Haptonomie – Haptonomie Veenendaal, Haptonomie Arnhem Zuid
- Hypnobirthing – Bundeltje liefde, Muchamama
- Zwangerschapsyoga en -ontspanning – Zwangerschapsyoga Veenendaal, Babyborah, Zwangerschapsyoga Wageningen
- Zwangerschapsworkout – Mominbalance Ede
- Babygebaren – Babygebaren Ede
Wil je graag meer informatie over borstvoeding of hierover een voorlichtingsbijeenkomst volgen? Dan is de voorlichtingsbijeenkomst van borstvoedingede of koestermelk wellicht iets voor jullie.
Ook voor aanstaande vaders bestaat er een cursus aanpakken voor Aanstaande Vaders. Deze cursus geeft praktische informatie en tips over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de komst van je kind.
Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar soms kan het zijn dat je bij een aanvullende verzekering wel in aanmerking komt voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of klik hier voor meer informatie.