Meer informatie
Wanneer bellen?
Als je voor 37 weken bloedverlies, gebroken vliezen of weeën ervaart, bel ons direct op het spoednummer. Deze periode vereist onmiddellijke actie. Bij weeën, gebroken vliezen of bloedverlies (met een harde buik) voor 37 weken zwangerschap bel je ons, zelfs ’s nachts.
Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Bel ons bij regelmatige weeën, verlies van vruchtwater of helderrood bloedverlies. Wees gerust, we hebben altijd alles bij ons voor noodsituaties.
De bevalling kan zich aankondigen met weeën, vruchtwaterverlies of wat slijm/bloedverlies.
Bij ongeveer 90% van de zwangeren begint de baring met weeën. Weeën kenmerken zich door een pijn die komt en gaat en waarvan de intensiteit toeneemt en de pijn langer aan gaat houden. De pijn komt op, wordt sterker en neemt dan weer af, als een soort golfbeweging.
Tijdens de gehele zwangerschap trekt de baarmoeder al geregeld samen. De meeste zwangeren ervaren dit als harde buiken. Hoe dichter je bij de bevalling komt, hoe makkelijker en vaker je baarmoeder zal samentrekken. Dit noemen we oefen- of voorweeën. Deze weeën kunnen je soms al wakker houden, maar zakken dan na een tijdje weer af. Soms zijn ze ook al best heftig, waardoor het lastig kan zijn te herkennen wanneer je bevalling echt gaat beginnen. Over het algemeen komen oefen- of voorweeën nog niet met een duidelijke regelmaat, houden ze kort aan en worden ze niet sterker. Deze weeën zijn nog niet het begin van de bevalling. In deze fase kun je ook de slijmprop verliezen. Deze prop bestaat vaak uit wat slijm met soms wat sliertjes bloed. De slijmprop zegt ook niets over het begin van de bevalling. Sommige zwangeren verliezen deze prop al drie weken voor hun bevalling en anderen verliezen geen of alleen maar wat kleine beetjes slijm.
De ontsluitingsweeën kenmerken zich over het algemeen door de regelmaat waarin ze komen, houden dan een minuut tot anderhalve minuut aan. Vaak merk je dat ze steeds pijnlijker en krachtiger gaan worden. Praten tijdens een wee lukt meestal niet meer. Je moet je echt concentreren op het opvangen van de wee. Ga je voor het eerst bevallen, bel ons dan wanneer je minstens een uur lang regelmatige weeën hebt die iedere drie minuten terugkomen en een minuut tot anderhalve minuut duren. Klok de tijd tussen het begin van de ene wee naar het begin van de volgende wee. Kijk eveneens hoe lang de wee aanhoudt. Ben je al eerder bevallen, bel ons dan als de weeën regelmatig komen om de 4 á 5 minuten en een minuut tot anderhalve minuut duren. Het kan zijn dat we wat anders met je afspreken, afhankelijk van hoe je eerdere bevalling(en) verlopen is (zijn).
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Als je vliezen breken en je verliest vruchtwater, probeer dan een beetje vocht op te vangen in een glas en bekijk de kleur van het vruchtwater.
- Is het vruchtwater groenig of bruinig dan bel je ons altijd meteen, ook al is het midden in de nacht.
- Is het vruchtwater helder, soms zitten er witte/rozige vlokjes in en het is overdag tussen 9.00 en 20.00 uur bel ons dan ook. Dan spreken we met je af wanneer we de controles bij je komen doen.
- Is het vruchtwater helder en is het avond of nacht, vang dan een beetje vruchtwater op en bel ons de volgende ochtend. Probeer gewoon te gaan slapen, het kan namelijk even duren voordat je weeën gaat krijgen.
- Als het hoofdje van de baby niet was ingedaald, dit vertellen we je dan altijd uitdrukkelijk bij de controle op het spreekuur, dan bel je ons ook direct na het breken van de vliezen, ongeacht de kleur van het vruchtwater. Ga zo snel mogelijk liggen en blijf liggen, tot wij de controles gedaan hebben en aangeven dat liggen niet meer nodig is.
Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek. Vruchtwater wordt continu aangemaakt, waardoor je baby niet “droog” komt te liggen. Als de vliezen gebroken zijn, kan de bevalling nog op zich laten wachten. Zolang je geen weeën hebt, komt de ontsluiting niet op gang en wordt de baby nog niet geboren.
Houd bij gebroken vliezen de volgende voorschriften in acht:
- Vang wat vruchtwater op in een glas, bewaar het maandverband of onderbroek met vruchtwater.
- Je mag geen gemeenschap (seks) hebben in verband met een verhoogde kans op infectie.
- Je mag niet in bad in verband met een verhoogde kans op infectie, je mag wel gewoon onder de douche.
- Houd je eigen temperatuur in de gaten, ongeveer om de acht uur. Bij een lichaamstemperatuur van 38C of hoger moet je ons bellen.
- Zorg voor goede hygiëne, verschoon regelmatig je maandverband of onderbroek en spoel na toiletbezoek je vagina uitwendig goed schoon.
Een beetje helderrood bloedverlies tijdens de bevalling mag. Soms kan dit gepaard gaan met wat slijmverlies en lichte weeën. Door het verweken, verstrijken en openen van de baarmoedermond kan er een bloedvaatje knappen dat dit bloedverlies veroorzaakt. Dit kan geen kwaad. Bij teveel bloedverlies bel je ons, hierbij moet je denken aan bloedverlies evenveel of meer dan bij een menstruatie of wanneer je grote stolsels verliest.
Wanneer je bloedverlies hebt, je vliezen gebroken zijn of wanneer je weeën hebt vóór 37 weken zwangerschapsduur, dan bel je ons altijd direct op het spoednummer 06-22570507. Je zit dan namelijk nog niet in de uitgerekende periode en daarom zal er meteen actie ondernomen moeten worden.
Dus bij weeën, gebroken vliezen of helderrood bloedverlies (in combinatie met plankharde buik) vóór 37 weken zwangerschapsduur bel je ons altijd direct. Ook in de nacht!
Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur is de uitgerekende periode en mag je onder onze begeleiding bevallen. Dan hoef je niet meteen te bellen, omdat een bevalling over het algemeen ook wel even tijd neemt. Bel ons dan bij:
- Weeën, wanneer je een uur lang weeën hebt die om de 3 à 4 minuten komen en een minuut tot anderhalve minuut aanhouden. Is het niet je eerste bevalling bel dan wanneer je een uur lang weeën hebt die om de 4 à 5 minuten komen en een minuut tot anderhalve minuut aanhouden.
- Vruchtwaterverlies, wanneer de kleur van het vruchtwater groenig/bruin is, bel ons dan altijd meteen. Is de kleur van het vruchtwater helder en het is overdag tussen 9.00 en 20.00 uur dan bel je ons ook. Breken je vliezen in de avond of in de nacht en het vruchtwater is eveneens helder, probeer dan gewoon te gaan slapen. Bel ons dan de volgende ochtend, tenzij je regelmatige weeën krijgt zoals hierboven beschreven. Zie voor uitgebreidere informatie het kopje ‘gebroken vliezen’ hieronder.
- Helderrood bloedverlies evenveel of meer dan een menstruatie.
- Ongerustheid of paniek