Meer informatie

Seksualiteit

Seksualiteit en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op seksueel gebied kan er veel veranderen tijdens en na de zwangerschap, zowel bij jou als bij je partner. De behoefte aan seks kan toenemen of juist afnemen. Je kunt elkaar meer of minder aantrekkelijk vinden. Ook kan de lichamelijke beleving van seksualiteit veranderen. Dit wordt veroorzaakt door lichamelijke veranderingen, veranderingen in jullie relatie en praktische veranderingen.

In de folder ‘Zwanger en vrijen’ kun je meer lezen over dit onderwerp.

Meld je aan

De eerste drie maanden komt het vaak voor dat je minder zin hebt om te vrijen. Dit komt door de zwangerschapshormonen, vermoeidheid en soms misselijkheid. Je borsten groeien, wat een warm en erotisch gevoel kan geven. Soms is dit juist een vreemd, onaangenaam gevoel. Het kan zijn dat je makkelijker opgewonden raakt. Dit komt door de toegenomen doorbloeding van de geslachtsorganen. Bepaalde houdingen die voorheen prettig waren, kunnen nu ineens pijnlijk zijn. Je partner kan het soms ook spannend vinden om te vrijen. Sommige mannen zijn bang dat ze het kind kunnen beschadigen. Vrijen levert echter echt geen gevaar op. In sommige gevallen wordt vrijen tijdens de zwangerschap afgeraden, zie het kopje “wanneer niet vrijen?” voor meer informatie.

Maand 4, 5 en 6
Het tweede trimester voelen veel zwangeren zich beter dan de eerste drie maanden en komt de zin om te vrijen vaak weer terug. Door de zwangerchapshormonen kunnen de schaamlippen wat opzwellen en paarsig verkleuren, dit is een normaal verschijnsel. De geslachtsorganen blijven goed doorbloed. Hierdoor raak je vaak makkelijker opgewonden. Wanneer je een orgasme (klaarkomen) krijgt, trekt de baarmoeder samen. Het duurt nu langer voor de baarmoeder weer ontspant. Ook kan het pijnlijk zijn als je wel opgewonden raakt, maar geen orgasme krijgt. Je partner kan een dikke buik juist heel aantrekkelijk vinden of soms ook onaantrekkelijk vinden.

De laatste drie maanden van de zwangerschap is vrijen vaak lastig doordat je buik in de weg zit. De lepeltje-lepeltje houding kan uitkomst bieden. Veel zwangeren hebben nu lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, rugpijn of bekkenklachten. Hierdoor kan de zin in vrijen verminderen. Sommige hoogzwangeren worden duizelig wanneer ze langere tijd op hun rug liggen. Bij een orgasme (klaarkomen) trekt de baarmoeder samen en dit kan soms langdurig zijn. Dit voelt aan als een harde buik en kan onaangenaam zijn. Soms gaan de borsten lekken. Sommige mannen vinden vrijen nu eng en hebben het gevoel dat ze met de penis bij het kindje komen. Dit is niet het geval, vrijen kan geen kwaad, het kindje zit goed beschermd.

In principe zijn er rondom de zwangerschap geen beperkingen in hoe of hoe vaak jullie willen vrijen. Natuurlijk is het van belang dat je je er allebei prettig bij voelt. In de volgende situaties wordt vrijen afgeraden.

  • Als er sprake is van een miskraam in gang. Je mag alleen vrijen met een condoom vanwege infectiegevaar.
  • Wanneer de moederkoek voor de baarmoedermond ligt in combinatie met bloedverlies.
  • Bij een dreigende vroeggeboorte.
  • In het geval van gebroken vliezen.

Wanneer je in het verleden iets vervelends hebt meegemaakt op seksueel gebied, laat ons dit weten. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd komen wij dichtbij je en doen we lichamelijke onderzoeken. Wij voelen aan je buik naar de groei en de ligging van je kind. Ook kunnen er inwendige onderzoeken nodig zijn. Bespreek het ook met ons als je opziet tegen bepaalde onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een inwendige echo. Wij kunnen dan met jou samen bespreken wat voor jou de prettigste manier van benaderen is. Zo kunnen wij onze zorg aanpassen aan wat jij nodig hebt.