Meer informatie
Plaats van bevallen
Je mag onder onze begeleiding bevallen vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur, mits er geen medische indicatie is. De keus waar je wilt bevallen is, zolang de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen, aan jou en je partner. Als er van tevoren een medische indicatie is, waardoor het advies is in het ziekenhuis te bevallen, dan bespreken wij dat met jullie.
De bevalling kan het beste plaatsvinden op een plek waar jij/ jullie je prettig voelen en in een rustige sfeer. Wanneer je gaat bevallen op de plek waar jij je het prettigst voelt en het meest ontspannen bent dan verloopt de bevalling vaak het beste. Kies dus voor de plek waar jullie je op je gemak voelen, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis. Wij vragen tijdens de zwangerschap waar jouw/jullie voorkeur naar uit gaat. Mocht je niet weten waar jouw voorkeur naar uit gaat dan geeft dat niets. Je mag tijdens de bevalling bekijken hoe je je voelt. Het eerste gedeelte van de ontsluiting zal je in ieder geval thuis zijn. Mocht je dan van gedachten veranderen en toch ineens thuis willen blijven of juist naar het ziekenhuis willen gaan, dan kan dat. Het is namelijk niet mogelijk van te voren een kamer te reserveren, je weet immers niet wanneer je gaat bevallen.
Soms gaat de bevalling zo snel dat verplaatsing geen optie meer is. Het is goed om te weten dat wij altijd alle benodigdheden voor een veilige thuis bevalling bij ons hebben, denk hierbij aan instrumenten, zuurstof en medicatie, zo zijn we voorbereid op de eerste opvang, ook in noodsituaties.
Als je gezond bent, je zwangerschap zonder complicaties verloopt en je bij eventuele eerder bevallingen ook geen complicaties gehad hebt, dan kun je kiezen voor een thuisbevalling. Voor gezonde zwangeren is thuis bevallen heel veilig. Medisch gezien is er dan ook geen voordeel om in het ziekenhuis te bevallen. Tijdens de bevalling zal de kraamverzorgende ons assisteren bij de begeleiding van je bevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende dat je bed verschoond wordt, helpt ze je jezelf op te frissen en zorgt ze dat alles weer netjes opgeruimd is. Het is dan heel fijn dat jullie in alle rust kunnen genieten, zonder nog de auto in te hoeven.
Er is een kans dat je toch naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling. Medische redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld zijn meconiumhoudend, het niet vorderen van de baring of langdurig gebroken vliezen. Gelukkig is er zelden (3,8%) sprake van spoedeisende indicaties. Wij gaan bij overdracht altijd mee naar het ziekenhuis. Wanneer het mogelijk is en je in de laatste fase van de bevalling zit, dan blijven wij ook bij je om jou en je partner te ondersteunen. De medische zorg is dan de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.
Bij de keuze voor een thuisbevalling is het belangrijk na te gaan of je woonsituatie aan de veiligheidseisen voldoet. Twijfel je of je thuis mag bevallen bespreek dit dan met ons tijdens je zwangerschapscontrole.
Kies je voor een verplaatste thuisbevalling dan huur je een kamer in het ziekenhuis voor de bevalling. Informeer bij je verzekeraar of je hiervoor een eigen bijdrage moet betalen. Wanneer je op eigen wens in het ziekenhuis wilt bevallen, begin je de bevalling ook gewoon thuis. Wij komen altijd eerst bij je thuis controles doen en bekijken dan wanneer we naar het ziekenhuis kunnen gaan. Bij ongeveer 5 cm ontsluiting gaan we naar het ziekenhuis, tenzij we de geboorte van jullie kindje op korte termijn verwachten, dan gaan we eerder. Als de bevalling zonder complicaties verlopen is, mogen jullie snel na de bevalling weer naar huis. Soms is het medisch gezien noodzakelijk de zorg over te dragen aan de gynaecoloog. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept (meconiumhoudend vruchtwater) of de baring niet vordert. Wanneer het mogelijk is en je in de laatste fase van de bevalling zit, dan blijven wij bij je om jou en je partner te ondersteunen. De medische zorg is dan de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.
In sommige gevallen kan er sprake zijn van een medium-risk bevalling. Dit betekent medisch gezien het advies is dat je in het ziekenhuis bevalt, maar dat wij nog steeds je bevalling kunnen begeleiden. In dit geval worden de kosten van je bevalling volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Afhankelijk van de medische reden, kan het zijn dat jij en je kindje langer in het ziekenhuis dienen te blijven na de bevalling.
Als je voor de bevalling al bent overgedragen aan de gynaecoloog dan beval je medisch. Dit is bijvoorbeeld zo als je een hoge bloeddruk hebt of als je bij je eerste bevalling een keizersnede hebt gehad. Wij bespreken dit ook altijd met je op het spreekuur.
Dit betekent dat je direct het ziekenhuis belt als je bevalling is begonnen. Helaas zijn wij tijdens de bevalling dan niet aanwezig, wij zien elkaar weer als je kindje geboren is.