Kraamtijd
Tijdens het kraambed komen wij een aantal keer bij je thuis voor controles. Deze visites worden gedaan door onze dienstdoende verloskundige en vinden zonder afspraak plaats. Wij rijden de kraamvisites tussen 9.00-13.00 uur of na 15:00 uur. Tussen 13:00-15:00 uur is het rusttijd voor moeder of kind . Wij laten je weten op welke dag we komen en bellen als het door drukte niet lukt.
Tijdens de kraambedcontrole bespreken we hoe het met jou, jullie en jullie baby gaat. We stemmen af met de kraamverzorgende, doen zo nodig medische controles, praten na over de bevalling, beantwoorden vragen en geven informatie. De kraamverzorgende is de eerste week dagelijks bij jullie thuis om te ondersteunen en houdt ons op de hoogte als er iets niet goed gaat. In deze periode zijn wij medisch verantwoordelijk. Bij vragen of problemen kan je de dienstdoende verloskundige bellen op ons spoednummer.
Welkom bij verloskundigenpraktijk EVA
Verloskundigenpraktijk EVA is een gezellige, kleinschalige praktijk met jarenlange ervaring in Ede en omgeving. In onze praktijk zijn wij werkzaam met een vast team van verloskundigen en een praktijkassistente. Wij vinden het belangrijk dat jullie ons tijdens de zwangerschap allemaal een paar keer zien op het spreekuur, zodat jullie ons leren kennen en wij jullie. Afhankelijk van het dienstrooster zal één van ons de bevalling mogen begeleiden.
Zo verloopt jouw kraambed
In de eerste week na de bevalling, komen wij bij jullie thuis langs. We bespreken hoe het gaat, praten na over de bevalling en bespreken de controles die de kraamzorg heeft uitgevoerd. Als je vragen hebt in deze week, mag je ons altijd bellen.
Nacontrole
Zes weken na je bevalling zien wij je graag nog een keer op het spreekuur voor de nacontrole. De nacontrole wordt in principe afgesproken bij de verloskundige die jouw bevalling heeft mogen begeleiden. Tijdens deze controle bespreken wij hoe alles is verlopen, hoe het gaat met jouw herstel en hoe je je voelt als kersverse ouder. Natuurlijk is er ruimte voor vragen en indien nodig, kunnen wij nog enkele medische controles doen. Met deze nacontrole sluiten wij onze begeleiding af. Je mag zelf via onze assistente een afspraak maken voor de nacontrole.
Tijdlijn controles
Dit kun je verwachten in de kraamweek.
Dag 2
eerste visite
De eerste dag na de bevalling komen we graag even spieken hoe het gaat met jullie als kersvers gezin. We bespreken hoe jullie terug kijken op de bevalling, hoe de eerste voedingen zijn gegaan en hoe het gaat met moeder, partner en kind.
Samen met de kraamverzorgster bespreken we de controles van moeder en kind en beantwoorden we jullie vragen.
Vanaf de dag van de geboorte hebben jullie drie dagen de tijd om de geboorteaangifte te regelen. Dit kan digitaal via de website van de gemeente waar jullie kindje geboren is.
Dag 4
Kraamtranen
Wat is er een hoop veranderd in jullie leven de laatste dagen. De adrenaline begint waarschijnlijk te zakken en dan komen ook de kraamtranen om de hoek. Je hormonen schieten alle kanten op en dat is helemaal normaal.
Als verloskundigen zijn we er voor je om naar je te luisteren en samen te zoeken hoe je het beste door deze periode heen kan komen.
Dag 5-7
Hielprik & gehoorscreening
De kraamweek is al een aardig eind op gang. Je zal zien dat de kleine misschien al wel weer wat in gewicht toeneemt en jullie elkaar steeds beter leren kennen.
De GGD zal bij jullie thuis langskomen om de hielprik en gehoortest bij jullie kleintje af te nemen. Van de gehoortest hoor je, als het goed is, direct de uitslag. De uitslag van de hielprik volgt telefonisch via de huisarts of per brief ongeveer 5 weken na de geboorte.
Dag 8-10
Afsluiten kraambed
Als het goed gaat met jou en je gezin, sluiten we het kraambed na ongeveer één week af. Dit betekent dat we vandaag nog bij je op visite komen om de afsluitende zaken te bespreken.
We bespreken voor welke vragen je de huisarts, consultatiebureau of ons kan bellen. Daarnaast bespreken waar op te letten bij je kindje en wat voor jou belangrijk is om te weten met betrekking tot je eigen herstel als kraamvrouw.
Na dag 10
Na de kraamweek
Tot 6 weken na de bevalling zijn wij het eerste aanspreekpunt voor jou als kraamvrouw. Voor vragen over (borst)voeding, buikpijn, bloedverlies of koorts mag je met ons contact op nemen.
Graag zien we je nog één keer terug bij ons op de praktijk voor de nacontrole. Bij de nacontrole bewonderen wij graag jullie kleintje en bespreken we hoe het met jullie gaat zowel mentaal als fysiek.
Meer informatie
Lees hier verder wat jij kunt doen ter voorbereiding op de kraamtijd.
Regelzaken kraamtijd
Na de geboorte moet je je kindje binnen drie dagen aangeven bij de gemeente, digitaal of op het gemeentehuis, met de juiste documenten.
Na de eerste kraamweek
Het consultatiebureau biedt zorg voor groei, vaccinaties en ouderlijke vragen. Na bevalling: bekkenbodemtraining, sportadvies, en steun bij psychische klachten.
Lactatiekunde
Soms is professionele hulp nodig voor borstvoeding. Lactatiekundigen helpen problemen oplossen voor een gezonde borstvoedingservaring en hechting.
Anticonceptie & Seksualiteit
Na de bevalling heb je nog enkele weken bloedverlies. De menstruatie kan daarna starten, maar soms blijft deze maanden uit. Je eisprong vindt ongeveer twee weken voor je menstruatie plaats, dus je vruchtbaarheid herneemt bij je eerste menstruatie.
Borstvoeding
Borstvoeding biedt de beste voeding, bevordert groei, gezondheid en hechte banden. Belangrijk voor baby's, vooral bij zes maanden of langer.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt je een overzicht van de veelgestelde vragen.
Je kunt je al tijdens je zwangerschap aanmelden bij onze verloskundigenpraktijk.
Na de bevalling krijgen de verloskundigen een overdracht vanuit het ziekenhuis.
De verloskundige wil weten hoe het met jou en je baby gaat, hoe de (borst)voeding verloopt en hoe jij het ervaart. Ook doen ze zo nodig medische controles.
De kraamverzorgende is dagelijks bij je thuis om jou en je gezin te ondersteunen en bekijkt of alles normaal verloopt, waarbij ze de verloskundigen op de hoogte stelt als er iets niet goed gaat.
Je kunt de dienstdoende verloskundige bellen.